Bett och skador

Ormarna är aktiva nu

Djurlivet vaknar

Är du ute och går i skogen nu med din hund så finns det en hel del djur som har vaknat till liv nu. Många djur märker man inte av, men man vet att dom finns där. Fåglarna kvittrar och både parar sig, bygger bo och likaså andra djur. Dom som också vaknat nu är ormarna och ormarna är aktiva nu när det är varmt och skönt ut. Dom jagar också dagtid och då kan du få se en och annan.

Uppsök en veterinär om du tror att din hund blivit biten. Ormarna är aktiva

När du är ute i skogen så hör ormen dina steg och gömmer sig för det mesta, men dom kan också ligga och vara slöa i solen och bli överraskad av dig och din hund. Blir den överraskad kan antingen ormen bita eller försvinna snabbt. Blir din hund ormbiten så är det oftast i nosen, huvudet eller i nått utav benen. Runt bettet blir det en svullnad inom två timmar och hunden blir trött. Därefter kan hunden bli sämre. Därför är det viktigt att uppsöka en veterinär innan det går så långt.

Ormarna är aktiva

Jag som är veterinär får ofta samtal ifrån folk som är oroliga och vad dom ska göra. Det första jag säger till dom då är att dom ska bära ut sin hund till bilen och komma in. Varför man ska bära sin hund är för att då hinner ormens gift sprida sig mindre än att dom går själva. Ingenting annat ska göras förrän dom kommer in.

Ormarna är aktiva

Tänk på att ormarna tycker om att gömma sig bland högar och hål där det kan vara varmt.

Ormarna är aktiva

Vad gör vi veterinärer mot ormettet?

När man kommer in med sin hund som har blivit ombiten tar veterinären hand om hunden. Tittar var betet finns, hur hunden mår och hur svullnaden ser ut. Mår din hund relativt bra och bara har en lätt svullnad kan du få åka hem med den igen. Är däremot hunden sämre blir hunden omhändertagen och får dropp och smärtlindring. Det kan också tas blodprover för att titta på både dom vita och röda blodkropparna. Man tittar också på hur värdet är i lever och njurar.

Vilken behandling sedan får är beroende på hur hunden mår. Antingen blir det bara dropp, men det kan också bli antiserum. När du sedan får hem hunden får ni ta hand om varandra ett tag. Vila mycket och ta det lugnt i ungefär två veckor.