Okategoriserade

Jag vill kunna förlänga värmen

Visst vore det skönt att förlänga värmen och solen extra när höst och kyla närmar sig?

På vintern kan vädret bli mycket strängt och temperaturerna sjunka långt under noll. Detta kan vara en tuff tid för många djur, men vissa har utvecklat anpassningar som gör att de kan frysa och överleva i kylan.

Ett exempel på ett djur som kan frysa på vintern är skogsmyggan. Denna lilla insekt kan överleva genom att frysa i väntan på våren. När det blir kallt utanför producerar skogsmyggan en typ av socker som fungerar som ett frysskydd och hindrar cellerna från att skadas av kylan. När det blir varmare smälter sockret och skogsmyggan kan återuppta sin aktivitet.

En annan typ av djur som kan frysa på vintern är vissa grodor. En del grodor som exempelvis trädklättrare kan producera ett ämne som fungerar som ett frysskydd och skyddar deras celler från att skadas av kylan. Dessa grodor kan överleva temperaturer så låga som -6 grader Celsius genom att frysa.

Några andra djur som kan frysa på vintern inkluderar vissa kräftdjur och insekter. Dessa djur har utvecklat olika strategier för att överleva i kylan genom att frysa och sedan tina upp när temperaturen blir varmare.

Att kunna frysa på vintern är en viktig anpassning för många djur som lever i kalla klimat. Genom att använda frysskydd och andra mekanismer kan dessa djur överleva det hårda vintervädret och vara redo att återvända till full aktivitet när våren kommer.

Vissa som bo i villor brukar ha veranda och där man kan också ha infravärme. I amerikanska villor så kan man nästan inte hitta någon villa utan en veranda. Det är mer lag än undantag. Tex har du sett tv serien Anne på Grönkulla där sitter de alltid ute i verandan. Det är också därför de hela tiden har koll på varandra och vad alla grannar gör. Så en Alesco A80 i Grönkulla vore inte alls dumt.

Ingen går osäker på Grönkulla om de skulle sätta en infravärme på vintern också då kommer de verkligen ha koll på varandra i all evighet. Det gör det hela också mycket roligare och mysigare. På vintern kan man sitta ute och dricka glögg hur gott som helst med lite vin eller Coca cola i.

Man behöver då inte tänka på hur kallt det är och kan verkligen njuta av det man äter eller dricker. För vi människor behöver komma i från all stress och måsten. Att frysa är också en stress fast man kanske inte alla gånger tänker på det.