Okategoriserade

Gerbil – ökenråttan

En nyfiken liten gnagare

Mitt sjätte exotiska husdjur som jag ska skriva om ökenråttan, eller gerbil. Den är väldigt vanlig som det första husdjuret som man kanske skaffar. Det är en trevlig, kärleksfull men också ett nyfiket litet husdjur. Och du kan köpa en ökenråtta hos många djurbutiker som har försäljning av just djur.

I Sverige är den vanligaste rasen när det gäller ökenråttan den mongoliska. I det vilda lever den på blad, nötter och frön så när du skaffar en hem ska du se till att proteinhalten mellan en femtedel till en fjärdedel av deras kost. Dom ska alltid ha tillgång till vatten. Så du måste ha extra koll på deras mat då dom gillar att gräva och gömma den.

En ökenråtta lever lite längre än en hamster och det innebär att dom lever i ungefär två år. Men dom kan också leva i fyra år. Dom tycker om sällskap och ska bo tillsammans med antingen en till råtta eller fler. Du ska också se till att det finns saker för din råtta att göra i buren såsom ett hjul och då inte ett för litet så den behöver böja sin rygg när den springer runt.

Ta reda på all information om ökenråttan innan du skaffar en.