Okategoriserade

Harar

Två arter

I Sverige finns det två stycken sorters harar – fälthare och skogshare. Fältharen kommer från Europa är anpassad till milda vintrar utan snö, men det är inte skogsharen. Skogsharen byter på vintern till vit päls vare om det finns snö eller inte. Pälsbytet är kopplat till dagslängden och ljuset och vissa vintrar kommer den vara lysande vit mot en mörk, snöfri bakgrund. Det verkar vara ännu ett problem för den lilla haren som har det ganska svårt i Sverige.

Skogsharen är 45–60 centimeter lång och har gråbrun päls med vit svans och svarta öronspetsar. Honorna  brukar vara större än hanarna. På vintern är skogsharen helvit i norr och gråvit söder om dalälven. Den finns i hela Sverige, förutom i södra Skåne.

Vad är skillnaden mellan en kanin och en hare då ?! Jo, vildkaninen är mindre än hararna och brukar ha korta öron och ben. Färgen är normalt brungrå. Till skillnad från hararna har kaninen inga svarta öronspetsar.

Haren får ungar på sommaren och de kan få 3-5 ungar. Och under en sommar kan haren få ungefär tre kullar som betyder att en hare kan få upp till 15 ungar på en sommar. På sommaren äter haren blommor och gräs och på vintern äter de olika knoppar, rönn och askbark.

Skogsharen kan springa väldigt snabbt, upp till 65-75 km i timmen.