Okategoriserade

Humlor

Nu kommer dom

Bor man i  södra Sverige kan man börja se humlorna i början av mars. Och dom första humlorna på våren är drottningar. Det är dom enda humlorna som överlever vintern. Och för att överleva vintern går dom i dvala i håligheter under marken.

På sensommaren börjar drottningen lägga obefruktade ägg som kläcks till drönare som är han-humlor. Deras funktion är till för att locka till sig honor. Drottningen kan bara para sig en gång medans mannen kan para sig flera gånger. Och parningen kan ta upp till 40 minuter hos en mörk jordhumla, men kan också ta ännu längre tid om hanen har parat sig tidigare. Om honungsbina där hanen direkt efter parningen.

Många tror att humlorna bränns, men dom har precis som getingar och bin en gadd som dom använder om dom känner sig hotade. Men det är svårt att se gadden då dom är så ludna. Blir du stucken av en humla eller ett bi kan gadden sitta kvar i din hud. Den ska försiktigt tas bort antingen genom att skrapa bort den med nageln eller med en matkniv.