Okategoriserade

Fästingar

Snart sätter det fart

Så fort snön smälter blir fästingarna aktiva och då runt april. Är det så att du är mycket i skogen eller andra ställen där det är högt gräs kan det vara bra med ett fästingmedel. Men även om du har börjat använda fästingmedel så bör du titta igenom din hund eller katt varje dag för att ta bort dom.

Fästingarna är ett litet djur som är slkt med kvalster och spindeldjur. Från ett ägg till vuxen går fästingarna igenom fyra olika stadier. Och i tre utav stadierna krävs det blod för att kunna utvecklas. Dom blir aktiva i mars / april och kan vara det ända till slutet av oktober. Och på vinterns kryper dom ner några centimeter under marken och går i dvala och inväntar värmen igen.

Fästingarna trivs i fuktiga och skuggiga platser som i skogen där det finns mycket löv. När dom är aktiva sitter de 10-20 cm högt upp i gräset eller något annat fuktigt grönt och väntar på att nått ska komma förbi.

För att du och ditt husdjur ska skydda dig mot fästingarna finns det olika preparat att köpa – halsband, spot-on eller tabletter.  När det gäller spot-on är det ett medel som du droppar i nacken på ditt husdjur. Sen sprids det över hela djuren inom 24 – 48 timmar. Dessa preparat kan man köpa receptfritt på apoteket. Halsbanden som finns att köpa ska du använda om du har en hund. Dom räcker i ca 6 månader. Men du ska kolla så din hund inte är så känslig för det är rätt starkt och att ha ett halsband runt halsen kan göra att pälsen försvinner.

Är du osäker så kontakta din veterinär vilket medel som är bäst för just din hund.