Okategoriserade

Fåglar och mat

Det går bra att både köpa och göra eget

Fåglarna kvittrar för fullt ute och just nu är det fortfarande snö på många ställen. Visst hittar fåglarna lite att äta själv, men idag finns det mycket fågelmat du kan köpa för att hjälpa fåglarna med deras mat.

Solrosfrön är det populäraste valet när man handlar fågelmat, men det går lika bra att mata fåglarna med orostade och osaltade jordnötter.  Sen finns självklart dom vanliga talgbollarna, hampfrön och äpple.

Vill du göra egen fågelmat kan göra det också. Du kan använda pepparkaksformar, silikonformar eller såna där mini krukor att lägga det i. Använder du formar så smörjer du dom med lite matolja. Sen blandar du tex 100 gram kokosfett, 100 gram osaltat smör, 1 dl solrosfrön, 1 dl hampfrö, 1 dl jordnötter. Fyll formarna och låt dom ligga tills det stelnat och så är det bara att hänga ut i nått snöre eller en ståltråd.