Okategoriserade

Så lever du rikt med lite pengar

De flesta ekonomiböcker handlar om hur man ska bli rikare. Inte hur man lever med låg inkomst på lång sikt. En kortare tid går det att klara sig, men hur gör man när man har lite pengar år ut och år in, så som jag och många med mig har?

Här är min selfi med mina favoriter här i livet. Det är mina föräldrar som är varandras motsatser och kan inte leva utan varandra. De borde ha ett halsband med pusselbitarna som gåva från mig. De är sparsamma personer, men älskar att spela på casino.

+ Steg 1: Genom att se över inkomster och utgifter går det att greppa ekonomin, acceptera läget och sedan göra en budget. Rätta mun efter matsäcken. Det kan låta hurtigt men det finns inga andra alternativ. Att låna går helt bort. Varken från banken, via sms-lån eller av vänner. Lån ska betalas tillbaka och då blir det ännu tuffare ekonomiskt.

+ Steg 2: Spara in på så mycket det går.  Som att till exempel inte köpa så mycket saker till barnen. Barn behöver kärlek och respekt i första hand, utöver mat och kläder.

Eller att låta någon annan ta hand om husdjuren som man inte längre har råd med. Djurälskaren kan i stället vara volontär på ett djurhem eller jourmatte. Hur kan folk skaffa husdjur när de inte ens har råd med sig själva? Jag känner en person vars katt fick lida för att de inte hade råd med mat. Varför har då dessa människor skaffat sig katten om de nu inte ens har råd med kattmat.

Ett annat tips är att ha en månad då man inte köper någon mat alls. De allra flesta har mer mat hemma i kyl, frys och skafferi än de tänker på. Vegetariskt är även billigare än kött.

+ Steg 3: Undersök möjligheterna att få högre intäkter genom att till exempel sälja grejor man inte använder, hyra ut ett rum, söka stipendier, gå en utbildning som kan ge jobb. Här gäller det att vara kreativ och hitta det som passar den egna personen.

Det är fel att låna pengar, men det kan aldrig vara fel att testa sin lycka då och då på SpelPressen som samarbetar endast med seriösa spelbolag. Mina föräldrar är sådana som aldrig skulle låna pengar, men de gillar att spela. Att spela är en hobby för dem och inte något de tror man kan tjäna pengar på. Spela gör man för att det är kul och inte enbart för att vinna pengar. Jag hade en lärare när jag var barn som sa att om man spelar för att vinna pengar spelar man av fel anledning. Spela gör man för att det är kul helt enkelt. Lycka till!