Inlägg

Information om elbranschen i Sverige

Hittade denna intressanta företagsgrupp igår Digital Tailor som har några spännande projekt på gång, främst inom energibranschen där de har en sida Elbyta som jämför elavtal och där du kan byta elbolag samt Elval som visar olika kampanjer där du kan se startrabatter på elbolag. 

Långsiktig strategi inom elbranschen 

Det alla smartaste om man har tid och energi är att haka på olika kampanjer på elbolag som brukar räcka ungefär ett år. Den bästa kampanjen hittar du på Elbyte via Cheap Energy när det gäller rörligt elpris men om vi sedan talar om fasta månadsavgifter är det oftast Cheap Energy och Lumo Energi som har bäst rabatt.  

Timavtal eller kampanjpris 

Det har senaste åren varit massiv marknadsföring främst från Greenely och Tibber som ska utmana dinosaurierna som de säger själva. Såg även ett nyhetinslag i tv4 nyhetsmorgon som handlade om hur någon hade sparat oändligt med el via deras app. Frågan är dock om det blir så mycket billigare elpris via timavtal. Det bygger typ på att man har väldigt många produkter som drar el likt elbilar eller ett stort hushåll. Dessutom måste man hålla koll i appen för att se när elen är som billigast. Att ha ett lågt kampanjpris på el som du kan få allra billigast via Cheap Energy och Lumo Energi eller de klassiska elbolagen som Telge Energi, Vattenfall och Borås Elhandel kan vara en mycket bättre långsiktig strategi. Det som är så tilltalande där är att man inte behöver göra något utan kan nyttja elen när man vill på dygnet. Det enda du behöver passa dig som konsument är hur mycket rabatt på elpriset som ges i och med att vissa kan rabattera höga standard månadsavgifter. Så när kampanjen är slut kan det bli olika elpris utifrån vilket elavtal du har valt. Något som jag förstått efter min djupdykning inom området är att elpriset är viktigt att få specificerat så du kan lista ut vad du betalar för.  

Billigt pris gentemot schysst elhandel 

Det är också viktigt att läsa på om omdömen och recensioner vilket ofta går att hitta direkt på Google eller via Reco och Trustpilot. Att se vad tidigare kunder är spännande men tror nog inte ett enda elboalg har fem stjärnor online. Misstänker att det oftast är kunder hos elbolagen som fått en negativ upplevelse på något sätt som skriver. Tycker de elbolagen som är med i schysst elhandel verkar intressanta och är alla namn man känner igen som har bra kundtjänst och omfattande krav på sig. Det finns många elbolag med bra omdömen så det kan vara smart att använda tjänster som Elbyte, Elval och Elpriskollen för att få bättre koll på hur marknaden funkar och vilka elbolag som är billigast samt har bäst omdömen.