Okategoriserade

Slutet på mjällets tid

Vad tänker du på när du tänker på mjäll? Jag tänker på min mellanstadielärare som alltid hade mjällflagor på axlarna på sina omoderna stickade tröjor.

Och nånstans på typ 90-talet så var det väldigt ofta “nördarna” i tv-serier som hade mjäll, glasögon och liknande. Nu vet vi bättre. Dels vet vi väl bättre än att porträttera folk på ett visst sätt och utmåla dem som “nördar” tänker jag, men också att mjäll är ett problem som vem som helst kan få.

Mjäll är nämligen någonting som du får av att hårbotten är torr, har svamp eller att den har en överproduktion av talg.

Torr hårbotten

Om din hårbotten är torr så ser du det genom att du får de klassiska flagorna som singlar ner från håret. Du kan lätt få klåda i botten och överlag känns det som när man blir torr någon annanstans på kroppen. Detta sker ofta genom att du till exempel tvättar håret för ofta eller använder alldeles för mycket torrschampo. Detta är två vanliga misstag som inte är snälla mot din hårbotten. Om du tvättar håret varje dag så tvättar du bort hårbottens naturliga fett-produktion och om du använder torrschampo täpper du till porerna. Några gånger ibland är ingen fara, men om du är torr kan torrschampo vara en bov.

Fet hårbotten

Om du får mjäll som fastnar i botten pga fet hårbotten så kan jag nästan gissa att du genomgår en hormonell förändring. Bebisar får skorv som ser ut ungefär som mjäll i fet hårbotten. Även tonåringar får ofta denna typen av besvär. Talgproduktionen i hårbotten hänger inte riktigt med i de hormonella svängarna. Det brukar ordna sig med tiden

Svamp i hårbotten

Har du fått svamp i hårbotten så kan det bero på flera saker. Svamp finns naturligt hos alla. Den kan bli överproducerande när man är stressad, sjuk eller har mycket underliggande inflammationer i kroppen. Den utvecklas också gärna i varma fuktiga miljöer, som under mössor eller kepsar. Det bästa är att låta bli huvudbonader mer än nödvändigt.

Behandling

Det bästa sättet att behandla mjäll är genom Mjällbusters bra och effektiva mjällschampo. Du använder det som en behandling varje dag i fem dagar och upprepar sen behandlingen med glesare mellanrum innan du fasar ut det tills du inte längre behöver det.