Okategoriserade

Mumintrollet

Barnminne

Häromdagen satt jag och pratade lite med en liten flicka som satt och läste en bok. Den handlade om mumintrollen och det tyckte jag var jättekul. Jag läste också om mumintrollen när jag var liten. Hon kunde alla namn på alla som är med och visste precis allt om dom. Och då kom det ju en massa minnen tillbaka som man hade glömt bort.

mumintrollen

Mumintrollen är en fina böcker  som Tove Jansson har skrivit. Dom kom ut  1945–1970. Från början skrevs dom på svenska och nu finns böckerna översatta på över 40 olika språk.

Förutom nio romanerna har Tove Jansson skrivit och illustrerat bilderböcker och tecknade serier tillsammans med sin bror Lars Jansson. Men också sånger inspirerade av figurerna. Mumintrollen och alla andra som är med i böckerna blev sen både TV-serier och långfilmer. Och i Nådendal finns en parks som heter Muminvärlden och i Tammerfors finns ett museum som heter Mumindalen.

Muminfamiljen består av Mumintrollet, Muminmamman och Muminpappan som bor i Mumindalen. I Mumindalen bor också den rädda Sniff, den busiga Lilla My, bonden Snusmumriken, Mumins flickvän Snorkfröken, Hemulen och Filijonkan. Mumindalen är en fantasivärld.