Inlägg

Att köra på egen hand

Inlägg i samarbete med Trafiko

Att planera sitt körkort

Att ta sitt körkort är det många som längtar efter när man är i rätt ålder. Många har redan planerat allt i förväg och vissa vet inte i vilken ände man börjar i. För det är inte bara att sätta sig bakom ratten och börja övningsköra.

Att köra på egen hand

För att du ska göra allt i rätt ordning kan du logga in antingen på din dator eller ladda ner Trafiko app på din mobil. Här får du en personlig körkortsplan där du kan bocka av allt i rätt ordning och i din egna takt.

När du har gjort ditt syntest hos en optiker och synundersökningen är inskickat till transportstyrelsen kan du ansöka om körkortstillståndet. Det kan ta lite tid så planera detta i god tid.

Men innan du kan börja övningsköra måste du och den du ska övningsköra med gå på en handledarkurs. Denna utbildning utförs av många trafikskolor och du kan lätt söka på dom på Trafiko’s sida.

Efter kursen måste din handledare ansöka om själva handledartillståndet så att ni har allt klart innan ni börjar övningsköra.

att köra på egen hand

Köra

Medans du väntar på att ditt körkortstillstånd ska komma hem till dig och ni har gått handledarkursen kan du börja med att läsa lite teori. Det är alltid bra att veta grundläggande trafikregler innan du beger dig ut i trafiken. För att köra kanske inte är så svårt men det är allt runtomkring som du ska ha bra koll på.

Mycket mer info

Det finns massor av info om allt och mer ingående på sidan. Här finns också information om hur du kan träna på körkortsfrågorna, information om riskettan och risktvåan och mycket mer.

Innan du kör upp behöver du kunna vissa saker som du måste träna på i trafiken. Det finns nio stycken punkter med underliggande övningar som du kan gå igenom.

Så klicka in dig på sidan och titta runt och planera allt i tid.