Okategoriserade

Ofrivilligt i superform

När en dörr stängs så öppnas en annan sägs det. Som förälder till ett multiallergiskt barn har jag fått erfara detta genom att sålla bort 95% av maten. En omställning som verkligen varit och fortfarande är, en utmaning. Jag måste vara både lyhörd och kreativ, för det är inte bara att byta ut en ingrediens mot en annan. I många fall går det inte ens.

Vegetariska alternativ

När alla mjölkprodukter faller bort finns det motsvarigheter baserade på kokos, havre, och soja istället. De smakar kanske inte lika gott men de är bättre än inget. Och när soja inte går att använda så finns så finns havre och kokos kvar. Jag äter gärna fisk och skaldjur. Räkor på rostat bröd med pressad citron, lite rödlök och en klick cream fraise är otroligt gott. Men, som i detta fallet, när fisk och skaldjur inte går att äta så finns det kyckling och rött kött kvar, samt vegetariska alternativ. Dock vill jag helst inte äta kyckling eftersom det oftast är mycket hormoner i. Olika uppfattningar om att det finns eller inte finns för mycket hormoner i kyckling som säljs i butik försöker till och från att överrösta varann. Heta debatter svallar med jämna mellanrum där vissa menar att mängden tillväxthormoner får våra barn att bli könsmogna för tidigt, och att detta går att bevisa. För att inte tala om djurhållningen. Andra menar att det skulle vara förbjudet att sälja kyckling med för höga mängder hormoner i i Sverige, och att man kan känna sig säker som konsument eftersom det granskas. Bäst att vara på den säkra sidan tänker jag. Om kycklingen inte är kvalitetsstämplad från Ockelbo eller ekologiskt uppfödd i Danmark, så vill jag inte äta den själv.  Och då vågar jag inte heller ge den till mitt barn. Ägg är ju annars ett bra alternativ, och väldigt gott. Jag tycker särskilt om att steka det på vara ena sidan så att gulan fortfarande är rinnig. Lite lätt salt och rostat bröd är mums. Men, allergin innefattar tyvärr också ägg, så det faller bort. Just ja. Allergin innefattar även vetemjöl så det blir i så fall rostat allergibröd. Pasta försvinner helt. Kvar finns nu rött kött och vegetariska alternativ. Eftersom jag är uppvuxen som vegetarian och börjat äta rött kött i vuxen ålder så är detta fortfarande ett andrahandsval för mig. Jag har ett lätt inre motstånd mot detta och äter därför helst vegetariskt eller vitt kött. Men, om det nu är rött kött så vill jag att det ska vara antingen vilt, eller ekologiskt. Helst lokalt. Alternativen avgränsas något jämfört med om man inte har några restriktioner, utan kan tänka sig vad som helst i butiken.

Begränsat med vegetariska alternativ

Sedan har vi då de vegetabiliska alternativen. Som jag nämnt tidigare i texten så faller soja bort. Men soja kan jag vara utan, det gör knappt någon skillnad för min del. Om det inte vore för den lilla lilla detaljen att inom soja-familjen räknas jordnötter, de flesta bönor, linser, ärtor, alfalfagroddar, mungbönor och lite till. Just ja. Sedan har vi jordgubbar, citrus, tomat och äpplen. Det börjar bli svårt att navigera nu.

Nya möjligheter

För att få i mig och bäbisen tillräckligt med fett och protein så kom jag på den suveräna idén att köpa hem olika nötsmör. För hon är ju tack och lov inte allergisk mot pistage, cashwe, mandel eller hasselnötter. Och oj så gott det är. Att jag inte upptäckt detta tidigare? Vilken smaksensation! Och man kan både laga mat, baka, och göra mellanmål på nötsmören. Efter att gladeligen njutit och ätit detta i några dagar så reagerar den lilla allergiskt även på detta. Nu åker de in i frysen i väntan på att få komma till användning senare. Men, inget ont som inte har något gott med sig. Jag har fått en getingsmal midja, och mina armar är snyggt vältränade. Ärligt talat så har jag aldrig varit i sådan här superform. Något ska jag väl få för att jag ofrivilligt befinner mig längst bort på den kulinariska smaksensationens skala. Som sagt. När en dörr stängs så öppnas en annan. Frågan är bara: hade det varit värt det om jag kunde välja?